Di manakah engkau?

Teks: ‭Kejadian‬ ‭3:9‬ ‭TB‬‬

 “Tetapi Tuhan Allah memanggil manusia itu dan berfirman kepadanya: “Di manakah engkau?””

Di manakah engkau di Tahun Baru 2017? Ada kah kamu jauh dari Tuhan? Adakah kamu gembira dengan keadaan hidup kamu? Tuhan Allah mencari kamu seperti Dia mencari Adam dan Hawa. Mungkin dosa atau kesilapan dan kesalahan telah membuat kamu tidak selesa untuk mendekati Tuhan kerana kamu merasa bersalah! Percayalah, hati Tuhan ialah untuk memulihkan kamu, untuk mengampuni kamu dan memulihkan perhubungan kamu dengan Dia. Jangan tertipu oleh iblis yang senantiasa cuba mengutuk dan membawa kesedihan dan memusnahkan hidup kamu.

Pada hari ini, apabila kamu memdengar suara Tuhan, jangan keraskan hidup kamu sehingga kamu tidak dapat respond kepada kasihnya. Keputusan terletak hanya di tangan mu.

“Sebab itu, baiklah kita waspada, supaya jangan ada seorang di antara kamu yang dianggap ketinggalan, sekalipun janji akan masuk ke dalam perhentian-Nya masih berlaku. Karena kepada kita diberitakan juga kabar kesukaan sama seperti kepada mereka, tetapi firman pemberitaan itu tidak berguna bagi mereka, karena tidak bertumbuh bersama-sama oleh iman dengan mereka yang mendengarnya. Sebab kita yang beriman, akan masuk ke tempat perhentian seperti yang Ia katakan: “Sehingga Aku bersumpah dalam murka-Ku: Mereka takkan masuk ke tempat perhentian-Ku,” sekalipun pekerjaan-Nya sudah selesai sejak dunia dijadikan.”  ‭‭Ibrani‬ ‭4:1-3‬ ‭TB‬‬

“Jadi sudah jelas, bahwa ada sejumlah orang akan masuk ke tempat perhentian itu, sedangkan mereka yang kepadanya lebih dahulu diberitakan kabar kesukaan itu, tidak masuk karena ketidaktaatan mereka. Sebab itu Ia menetapkan pula suatu hari, yaitu “hari ini”, ketika Ia setelah sekian lama berfirman dengan perantaraan Daud seperti dikatakan di atas: “Pada hari ini, jika kamu mendengar suara-Nya, janganlah keraskan hatimu!””‭‭Ibrani‬ ‭4:6-7‬ ‭TB‬‬

Kesimpulan:

Sambutlah Tuhan, dan terima lah rencana Tuhan untuk hidup kamu! Tuhan sedang memanggil kamu! Tuhan mahu menjadi Bapa kepada kita, Tuhan mahu kamu tinggal di dalamNya supaya hidup kamu diberkati! “Tinggallah di dalam Aku dan Aku di dalam kamu. Sama seperti ranting tidak dapat berbuah dari dirinya sendiri, kalau ia tidak tinggal pada pokok anggur, demikian juga kamu tidak berbuah, jikalau kamu tidak tinggal di dalam Aku.”  (Yohanes‬ ‭15:4‬ ‭TB‬‬) Janganlah kita menjauhkan diri daripadanya. Beranikanlah diri untuk membuat keputusan pada hari ini. Buatlah keputusan pada hari ini, untuk mendekati Dia! Amalkan lah Tabiat membaca firman Tuhan (alkitab) setiap hari untuk mendekati Tuhan!Jangan menjauhkan diri. Beranikanlah diri untuk membuat keputusan pada hari ini. Buatlah keputusan pada hari ini, untuk mendekati Dia! Amalkan lah Tabiat membaca firman Tuhan (alkitab) setiap hari untuk mendekati Tuhan!

 

 

 

Leave a Reply